Sterole roślinne a cholesterol

sterole choresterolTe związki organiczne są naturalnym składnikiem naszego pożywienia. Sterole roślinne są ważnym dodatkiem w diecie, gdyż skutecznie chronią układ sercowo – naczyniowy. Sterole roślinne występują we wszystkich roślinach, zaś cenione są przede wszystkim za swą naturalną skłonność do obniżania poziomu cholesterolu.

Gdzie można je znaleźć? Najlepszym źródłem tych substancji są produkty pochodzenia roślinnego, które zawierają znaczne ilości tłuszczu. Do najcenniejszych produktów zawierających sterole roślinne zalicza się orzechy, ziarno sezamu oraz słonecznika.
Sterole roślinne, przyjmowane wraz z cholesterolem, skutecznie ograniczają jego wchłanianie. Przyjmowane regularnie mogą obniżyć ilość tłuszczów we krwi, zaś pierwsze efekty są widoczne już po kilku tygodniach.

W walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu mogą pomóc m. in. margaryny wzbogacane sterolami roślinnymi (tzw. margaryny pro – activ). Warto jednak pamiętać, że można stosować je tylko i wyłącznie do smarowania pieczywa, zaś w żadnym wypadku nie można ich podgrzewać. Warto pamiętać również o tym, że choć takie margaryny mogą zwalczać cholesterol, ostrożność w ich przyjmowaniu powinny zachować kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią.

[Głosów:3    Średnia:4/5]