Niedoczynność tarczycy to niedobór hormonu tarczycy.
Przyczyną tego schorzenia mogą być:
- choroba Hashimoto,
- operacyjne usunięcie tarczycy np. z powodu raka tarczycy,
- leczenie jodem promieniotwórczym,
- zażywanie niektórych leków,
- niedobór jodu.
Niedoczynność tarczycy to niedobór hormonu tarczycy.
Przyczyną tego schorzenia mogą być:
Niedobór pierwotny, utajony i wtórny to pojęcia odnoszące się o niedoborów wpływających na odporność naszego organizmu i na inne funkcje organimu.
Niedobór pierwotny to genetyczne choroby, które wpływają na nieprawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Zaliczanych jest do nich bardzo dużo chorób np. zespół Dubowitza czy Nethertona.
Czytaj dalej „Niedobór pierwotny, utajony i wtórny”
Prawidłowa masa ciała dla danej płci zwana jest przez dietetyków należną masą ciała. Obliczana jest na podstawie wzoru Lorentza – NMC. Taką masę określa się na podstawie wagi i wzrostu danej osoby.
Wzór wygląda następująco:
Najwyższy poziom spożycia składników odżywczych, witamin i minerałów, który nie spowoduje uszkodzeń narządów czy zaburzenia funkcji naszego organizmu.
Ważne jest, aby tego poziomu nie przekraczać, ponieważ mogłoby to mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Czytaj dalej „Najwyższe tolerowane spożycie”
Bezpieczny poziom spożycia jest to określony poziom spożycia produktów żywieniowych, witamin i innych składników, jakie trafiają do naszego organizmu.
Dzięki takim wyznacznikom, możliwe jest określenie prawidłowej dawki, która będzie bezpieczna dla naszego organizmu.
Czytaj dalej „Najniższy i najwyższy bezpieczny poziom spożycia”
Nadmiar tłuszczowej tkanki w porównaniu do beztłuszczowej masy ciała nazywamy nadwagą. Jest to początkowy stopień, który może prowadzić do otyłości.
Pomiarem, który wskaże czy pacjent ma problem z nadwagą czy otyłością jest wskaźnik BMI. Oczywiście, udaje się to określić również dzięki wadze lekarskiej.
Czytaj dalej „Nadwaga”
Nadczynność tarczycy to zespół objawów powstałych na skutek wzmożonego wydzielania hormonów gruczołu tarczycy. Ma podłoże psychosomatyczne.
Rozpoznanie choroby jest możliwe na podstawie badań laboratoryjnych oraz przy pomocy obrazu klinicznego pacjenta.
Czytaj dalej „Nadczynność tarczycy”
Napój mleczny fermentowany. Otrzymywany przez fermentację kwasową pasteryzowanego mleka.
Wpływa pozytywnie na nasz organizm. Swoją konsystencją przypomina kefir lub jogurt naturalny. Zwiększa wykorzystanie laktazy u osób cierpiących na zaburzona przyswajania cukrów.
Czytaj dalej „Mleko acidofilne”
Mikroflora jelitowa to złożony ekosystem, który składa się z prawie 1000 drobnoustrojów.
Wpływa na trawienie pokarmów poprzez fermentację składników pożywienia, a zwłaszcza błonnika pokarmowego. Ochronie ulegają również jelita, które dzięki mikroflorze mogą uchronić się przed nowotworami.
Czytaj dalej „Mikroflora jelitowa”
Są nimi np. witamina C, B6, B12, kwas foliowy, pierwiastki śladowe oraz substancje mineralne (wapń, magnez, sód, chlor, potas, fosfor). Mikroskładniki odżywcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Codzienne uzupełnianie braków tych witamin pozwala na zoptymalizowanie pracy układu pokarmowego, który wtedy będzie działał jak należy.
Czytaj dalej „Mikroskładniki odżywcze”