Niedobór pierwotny, utajony i wtórny

slownik pojęć dietetycznychNiedobór pierwotny, utajony i wtórny to pojęcia odnoszące się o niedoborów wpływających na odporność naszego organizmu i na inne funkcje organimu.

Niedobór pierwotny to genetyczne choroby, które wpływają na nieprawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Zaliczanych jest do nich bardzo dużo chorób np. zespół Dubowitza czy Nethertona.
Czytaj dalej „Niedobór pierwotny, utajony i wtórny”

Niedobór pierwotny, utajony i wtórny

Należna masa ciała

slownik pojęć dietetycznychPrawidłowa masa ciała dla danej płci zwana jest przez dietetyków należną masą ciała. Obliczana jest na podstawie wzoru Lorentza – NMC. Taką masę określa się na podstawie wagi i wzrostu danej osoby.

Wzór wygląda następująco:

  • Dla kobiet: NMC = H (wzrost) – 100 – (H – 150) / 2
  • Dla mężczyzn: NMC = H (wzrost) – 100 – (H – 150) / 4

Czytaj dalej „Należna masa ciała”

Należna masa ciała

Nadwaga

slownik pojęć dietetycznychNadmiar tłuszczowej tkanki w porównaniu do beztłuszczowej masy ciała nazywamy nadwagą. Jest to początkowy stopień, który może prowadzić do otyłości.

Pomiarem, który wskaże czy pacjent ma problem z nadwagą czy otyłością jest wskaźnik BMI. Oczywiście, udaje się to określić również dzięki wadze lekarskiej.
Czytaj dalej „Nadwaga”

Nadwaga

Mleko acidofilne

slownik pojęć dietetycznychNapój mleczny fermentowany. Otrzymywany przez fermentację kwasową pasteryzowanego mleka.

Wpływa pozytywnie na nasz organizm. Swoją konsystencją przypomina kefir lub jogurt naturalny. Zwiększa wykorzystanie laktazy u osób cierpiących na zaburzona przyswajania cukrów.
Czytaj dalej „Mleko acidofilne”

Mleko acidofilne

Mikroflora jelitowa

slownik pojęć dietetycznychMikroflora jelitowa to złożony ekosystem, który składa się z prawie 1000 drobnoustrojów.

Wpływa na trawienie pokarmów poprzez fermentację składników pożywienia, a zwłaszcza błonnika pokarmowego. Ochronie ulegają również jelita, które dzięki mikroflorze mogą uchronić się przed nowotworami.
Czytaj dalej „Mikroflora jelitowa”

Mikroflora jelitowa

Mikroskładniki odżywcze

slownik pojęć dietetycznychSą nimi np. witamina C, B6, B12, kwas foliowy, pierwiastki śladowe oraz substancje mineralne (wapń, magnez, sód, chlor, potas, fosfor). Mikroskładniki odżywcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Codzienne uzupełnianie braków tych witamin pozwala na zoptymalizowanie pracy układu pokarmowego, który wtedy będzie działał jak należy.
Czytaj dalej „Mikroskładniki odżywcze”

Mikroskładniki odżywcze