Albuminy

slownik pojęć dietetycznychBiałka proste, które są głównymi białkami występującymi w osoczu krwi. Stanowią 60% wszystkich białek. Znajdują się również w mleku i w białku jajka kurzego.

Ich produkcją zajmuje się wątroba.

Bez nich nie byłoby możliwe utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi, dzięki któremu nie powstają obrzęki. Białka te zajmują się również transportem niektórych hormonów, kwasów tłuszczowych barwników żółciowych, leków. Ich zadaniem jest również wiązanie i transport dwutlenku węgla oraz działanie buforujące pH.

Gdy dojdzie do zaburzenia poziomu albuminy w organizmie, zaczynają powstawać problemy z filtracją i przenikaniem wody przez ściany naczyń krwionośnych. Może to prowadzić do zaburzeń oddawania moczu.

Prawidłowy poziom albuminy we krwi ludzkiej wynosi od 3,5 do 5,0 g/dL. 

[Głosów:0    Średnia:0/5]