Alergia pokarmowa

slownik pojęć dietetycznychZespół objawów, które pojawiają się po zjedzeniu przez dane osoby pokarmów, które u zdrowych osób nie wywołują żadnych dolegliwości. Reakcja alergiczna pojawia się w związku z istnieniem w organizmie IgE czyli substancji, która skierowana jest bezpośrednio w określony produkt. Łagodny wymiar alergii pokarmowej występuje u 1/3 osób. Nasilone objawy pojawiają się u 4-8% dzieci i 2-4% dorosłych.

Typowymi objawami alergii pokarmowej są:

  • ból brzucha
  • wzdęcie
  • obfita biegunka
  • niedożywienie
  • anemia (niedokrwistość)
  • zmniejszenie masy ciała
  • zmiany w zachowaniu (m.in. depresja).

Do najczęstszych alergenów u dzieci należą krowie mleko, jajka oraz ogólnie nabiał. U dorosłych najczęściej uczulenie występuje na ryby i owoce morza, orzechy, seler, pomidor, przyprawy, zboża, soja, cytrusy.

[Głosów:2    Średnia:4.5/5]