Allicyna

slownik pojęć dietetycznychZwiązek chemiczny, który powstają po uszkodzeniu tkanki cebuli i czosnku. Wytwarza się w momencie krojenia tych warzyw. Ma działanie bakteriobójcze oraz posiada charakterystyczny zapach, który jest znany każdej gotującej osobie.

Poprzez przecięcia czosnku oraz cebuli wytwarzają się dwie substancje: allina i allinaza. Obydwie te związku łączą się, tworząc allicynę, która powoduje powstanie tego ostrego, charakterystycznego zapachu. Stopniowo ilość tej substancji zmniejsza się od momentu, gdy zostanie wytworzona. Utrzymanie przez dłuższy czas tej substancji możliwe jest jedynie w lodówce. Gdy będzie przechowywana w temperaturze pokojowej, zaraz zacznie rozkładać się na inne substancje.

Jeszcze do niedawna allicyna była uważana za najlepsze co mógł dać dla zdrowia czosnek. Obecnie naukowcy uważają, że to nie allicyna wpływa pozytywnie na nasze zdrowie, ale siarczany, które w efekcie jej powstania są wytwarzane.

[Głosów:0    Średnia:0/5]