Związek chemiczny, który przypomina witaminę, jednak posiada inne właściwości i oddziaływanie na organizm. To podobieństwo pozwala antywitaminę zastąpić witaminę w organizmie, co prowadzi do blokady określonych układów biologicznych.
Można spotkać trzy typy antywitamin. Są nimi:
- inhibitory kompetencyjne – konkurują z witaminą o aktywne miejsce. Jeśli stężenie witaminy jest wysokie, antywitamina jest usuwana. Gdy występuje odwrotna proporcja, dochodzi do blokady witaminy. Przykładem może być antywitamina K, która blokuje witaminę K.
- inhibitory enzymów – odpowiadają za aktywacje witaminy. Dochodzi do zahamowania albo spowolnienia działania enzymów, przez co może dojść do zahamowania działania określonej witaminy.
- inhibitor allosteryczny – związki blokujące witaminy poprzez związanie się z nimi. Enzymy nie są blokowane całkowicie, lecz zmniejsza się ich aktywność katalityczna. Witaminy dostarczane z pożywieniem w takiej sytuacji nie mogą zostać właściwie wykorzystane.
Antywitaminy mogą mieć szkodliwy wpływ na nasz organizm, jeśli ich stężenie jest znacznie wyższe niż witamin. Przyczyną ich występowania jest zła dieta.