Awitaminoza

slownik pojęć dietetycznychNiedobór witamin w organizmie. Choroba występująca w wyniku stosowania niewłaściwej diety lub w efekcie schorzenia polegającego na upośledzeniu wchłaniania witamin. Kolejną przyczyną jej pojawienia się są przyjmowane leki lub zwiększone zapotrzebowanie organizmu na określone pokarmy.

Mogą występować różne odmiany awitaminozy, w zależności od upośledzenia organizmu na przyjmowanie określonej witaminy. Cechą wspólną dla wszystkich odmian jest zakłócenie przemiany materii w organizmie osoby, która na nią cierpi.

Najważniejsze objawy dla poszczególnych rodzajów awitaminozy:

  • witamina A – pogorszenie wzorku, problemy z oczami, wysychanie błon śluzowych, zmniejszona odporność górnych dróg oddechowych, brak apetytu, problemy z zajściem w ciążę, bóle stawów
  • witamina C – zmiany zapalno-martwicze dziąseł, wypadanie zębów, osłabienie odporności, pogorszenie kondycji, brak apetytu
  • witamina K – słaba krzepliwość krwi
  • witamina B1 – choroba beri-beri, zaburzenia układu nerwowego, zaburzenia czucia, zanik mięśni, zaburzenia popędu płciowego
  • witamina B2 – zajady, zapalenie języka, łojotok
  • witamina B12 – łojotok, łuszczenie się skóry, zapalenie języka, wypadanie włosów
  • witamina PP – zapalenie języka, zapalenie skóry, biegunka, drżenie rąk, depresja
  • witamina H – łuszczenie się skóry, zanik brodawek języka, apatyczność, bóle mięśni, zaburzenia czucia, łojotok
  • witamina D – krzywica u dzieci, osteromalacja u dorosłych
[Głosów:0    Średnia:0/5]