Błonnik pokarmowy

slownik pojęć dietetycznychBłonnik pokarmowy inaczej zwany włóknem pokarmowym produkt, w którego skład wchodzą wielocukry roślinne, ligniny odporne na enzymy trawienne. Możemy podzielić błonnik pokarmowy na rozpuszczalny i nierozpuszczalny.

Błonnikiem rozpuszczalnym jest celuloza, lignina i niektóre hemicelulozy.
Dzięki przyjmowanie tego rodzaju błonnika, można zmniejszyć wartość energetyczną diety, przy zachowaniu odpowiedniej sytości. Ma działanie ochronne przed zaparciami oraz wpływa na poprawę perystaltyki jelit. Zmniejsza prawdopodobieństwo powstania żylaków odbytu oraz chorób nowotworowych. Wpływa również na pobudzanie funkcji żucia i wiąże wodę.

Błonnik nierozpuszczalny znajdziemy natomiast w suchych nasionach strączkowych oraz w niektórych warzywach i owocach.
Stanowi świetna pożywkę dla bakterii i wpływa na rozluźnienie masy kałowej. Wykorzystywany w leczeniu biegunki, ponieważ wytwarza żele o dużej lekkości, przez co zwiększa gęstość treści pokarmowej. Pomaga w zmniejszeniu tempa wchłaniania glukozy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]