Cukry (węglowodany)

slownik pojęć dietetycznychPodstawowe źródło energii. Występują cukry proste i złożone.

Najbardziej korzystne dla naszego zdrowia są cukry złożone, które możemy znaleźć w produktach zbożowych z pełnego przemiału. Rozkładają się bardzo wolno, przez co utrzymują energie przez długi czas na odpowiednim poziomie.

Inaczej niż cukry proste, których rozkład odbywa się w bardzo szybkim tempie. Dostarczają one jedynie jednorazowo dużą ilość energii poprzez cukier, co może negatywnie wpłynąć na działanie trzustki.

W kuchni najbardziej popularnym cukrem jest sacharoza. To popularny biały cukier. Jest on jedynie źródłem energii, bez żadnych wartości odżywczych. Gdy będziemy go nadmiernie spożywać, może wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie.

Alternatywą jest stosowanie cukru brązowego, którym jest cukier buraczany i trzcinowy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]