Dysosmia

slownik pojęć dietetycznychDysosmia, inaczej zwana zaburzeniami węchu choroba polegająca na upośledzeniu lub zmianie odczuwania wrażeń węchowych.

Aby mogło dojść do odczuwania określonych zapachów, sprawne musi być pole węchowe, dwubiegunowe komórki węchowe, nici węchowe oraz pasma węchowe. Jeśli któryś z tych elementów przestaje funkcjonować, można mówić o dysosomii.

Można wyróżnić ilościowe i jakościowe zaburzenia węchu.

Do ilościowych zaburzeń zaliczyć można:

  • Anasomię – całkowity brak zmysły węchu
  • Hiposomię – osłabione powonienie
  • Hipersomię – nadwrażliwość węchowa

Do jakościowych zaburzeń węchu zaliczmy:

  • Parasomię – odczuwanie nieprawidłowych zapachów
  • Kakosomię – nieprzyjemne zaburzenia węchowe
  • Pseudoosmię – błędne odczuwanie zapachu
  • Phantosomię – halucynacje węchowe
  • Agnosomię – utrata zdolności rozpoznawania znajomych zapachów.
[Głosów:0    Średnia:0/5]