Efekt jo-jo

slownik pojęć dietetycznychEfekt jo-jo to zwyczajnie wahania masy ciała mające miejsce podczas odchudzania.

O tym zjawisku możemy mówić, jeśli po 5 miesiącach odchudzania, nasza masa ciała jest 10% większa od tej, którą udało nam się uzyskać w procesie odchudzania.

Przyczyną efektu jojo są przede wszystkim stosowanie drakońskiej diety i głodówki, stosowanie diety o niskiej kaloryczności oraz brak aktywności fizycznej.

Aby uniknąć tego efektu należy przede wszystkim podczas odchudzania stosować prawidłowo zbilansowaną dietę. Powinna być ona bogata w produkty zbożowe, ciemne makarony, brązowy ryż, płatki owsiane, chude mięsa – drób, cielęcina i wędliny, i inne bez wyraźnego tłuszczyku, chude ryby, mleko i napoje mleczne, chudy twaróg.

[Głosów:0    Średnia:0/5]