Flawonoidy to grupa związków, która występuje w świecie roślin kwiatowych. Są to żółte barwniki rozpuszczalne w sokach komórkowych kwiatów i liści. Dziennie zjadamy około 1 g flawonoidów.
Najczęściej stosowanymi surowcami flawonidowymi są:
- korzeń tarczycy bajkalskiej,
- kwiatostan głogu,
- owoc głogu,
- miłorząb japoński,
- herbata,
- kwiatostan lipy,
- kwiatostan kocanek,
- kwiat bzu czarnego,
- liść brzozy,
- owoc ostropestu plamistego,
- ziele fiołka trójbarwnego,
- ziele nawłoci,
- ziele rdestu ptasiego,
- ziele skrzypu polnego.
Znajdują one bardzo duże zastosowanie we wspieraniu funkcjonowania naszego organizmu. M.in. wzmacniają śródbłonkowe naczynia krwionośne, zmniejszają łamliwość naczyń krwionośnych, obniżają poziom cholesterolu w osoczu, odtruwają mięsień sercowy, hamują skurcze mięśni gładkich, mają działanie przeciwalergiczne i przeciwgrzybicze, zmniejszają skutki oparzenia słonecznego.