Flawonoidy

slownik pojęć dietetycznychFlawonoidy to grupa związków, która występuje w świecie roślin kwiatowych. Są to żółte barwniki rozpuszczalne w sokach komórkowych kwiatów i liści. Dziennie zjadamy około 1 g flawonoidów.

Najczęściej stosowanymi surowcami flawonidowymi są:

  • korzeń tarczycy bajkalskiej,
  • kwiatostan głogu,
  • owoc głogu,
  • miłorząb japoński,
  • herbata,
  • kwiatostan lipy,
  • kwiatostan kocanek,
  • kwiat bzu czarnego,
  • liść brzozy,
  • owoc ostropestu plamistego,
  • ziele fiołka trójbarwnego,
  • ziele nawłoci,
  • ziele rdestu ptasiego,
  • ziele skrzypu polnego.

Znajdują one bardzo duże zastosowanie we wspieraniu funkcjonowania naszego organizmu. M.in. wzmacniają śródbłonkowe naczynia krwionośne, zmniejszają łamliwość naczyń krwionośnych, obniżają poziom cholesterolu w osoczu, odtruwają mięsień sercowy, hamują skurcze mięśni gładkich, mają działanie przeciwalergiczne i przeciwgrzybicze, zmniejszają skutki oparzenia słonecznego.

[Głosów:0    Średnia:0/5]