Glikogenoza

slownik pojęć dietetycznychGlikogenoza to choroby spichrzeniowe glikogenu. Są to zaburzenia metaboliczne, które wynikają z powstawania nieprawidłowych enzymów uczestniczących w przemianie glukozy w glikogen oraz rozpadu glikogenu na glukozę.

Są to choroby dziedziczne, które wpływają negatywnie na stan wątroby i mięśni.

Cierpi na nie 1 na 20-40 000 urodzonych dzieci. Diagnozowane już w wieku dziecięcym.

Nie są jasno ustalone objawy tych chorób. Można jednak do nich zaliczyć niski poziom glukozy we krwi (hipoglikemia, potocznie „niski cukier”), osłabienie i zmęczenie, powolny wzrost, powiększenie wątroby, tzw. hepatomegalia , zauważalne osłabienie mięśni szkieletowych, otyłość, krwawienia i zaburzenia krzepnięcia, zaburzenia ze strony nerek, bóle mięśni. Większość chorych bardzo dobrze reaguje na dostępne metody leczenia.

[Głosów:0    Średnia:0/5]