Glutaminian sodu – E621

slownik pojęć dietetycznychE621 to naturalnie występujący aminokwas, który można znaleźć w wielu produktach spożywczych w różnych stężeniach. Naturalne stężenie glutaminianu sodu nie przekracza 0,1 g/100 g produktu.

Popularnie znany jest jako ‚istota smaku’. Stosowany jest w celu wydobycia i wzmocnienia smaku produktów spożywczych.

Zazwyczaj występuje wtedy w ilości 0,2-0,8 g/100 g produktu. Można go znaleźć przede wszystkim w kostkach rosołowych, vegecie i innych suszonych jarzynkach, mieszankach ziołowych, przyprawach do mięsa, soli ziołowej, czosnkowej, zupach w proszku, sosach w proszku i gotowych w słoikach, keczupie oraz w produktach, które po rozrobieniu mają intensywny smak i zapach.

Warto podkreślić, ż glutaminian sodu powoduje wzrost stężenia neuroprzekaźników, przez co nasze neurony zostają nadmiernie pobudzone. Taki stan komórki nerwowej może doprowadzić do jej śmierci.

[Głosów:1    Średnia:5/5]