Gluten

slownik pojęć dietetycznychGluten to mieszanina dwóch roślinnych białek: gluteniny i gliadyny. Występuje w większości zbóż.

Osoby nietolerujące glutenu muszą przejść na restrykcyjną dietę, w czym pomóc mogą oczywiście nasi specjaliści.

Należy podkreślić, że to dzięki glutenowi ciasto ma ciągnącą konsystencję i powstają pęcherzyki przy jego wyrabianiu. Chorobą związaną z nietolerancją glutenu jest celiakia. U takich osób pojawiają się reakcje immunosupresyjne na te grupę białek. Choroba w skrajnych przypadkach powoduje zanik kosmków jelitowych, co uniemożliwia wchłanianie składników odżywczych z pokarmu.

Obecnie panuje moda na dietę bezglutenową. Przechodzą na nią osoby, które nie maja uczulenia na gluten, ale pragną w ten sposób zadbać o swoje zdrowie. Na sklepowych półkach można obecnie znaleźć bardzo dużo bezglutenowych produktów.

[Głosów:0    Średnia:0/5]