Indeks glikemiczny

slownik pojęć dietetycznychLista produktów, które zostały ułożone zgodnie z poziomem glukozy we krwi po ich spożyciu to indeks glikemiczny.

Można go obliczyć dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu.

Warto podkreślić, że IG dotyczy jedynie węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie wpływają na podwyższenie glukozy we krwi. Produkty, które mają wysoki indeks glikemiczny wpływają zarówno na wysoki poziom we krwi, ale również na jego utrzymywanie się przez długi czas. Dzięki spożywaniu produktów o niskim poziomie glikemicznym, można będzie w łatwy sposób kontrolować poziom cukru we krwi, szczególnie u osób chorujących na cukrzycę.

[Głosów:0    Średnia:0/5]