Ketoza (Kwasica ketonowa)

slownik pojęć dietetycznychKwasica ketonowa jest to stan, w którym dochodzi do efektywnego spalania tłuszczów.

Organizm zaczyna spalać zapasy tłuszczów oraz własne białka, przez co można uzyskać energię. Stan ketozy powstaje wtedy gdy, stężenie ciał ketonowych we krwi jest większy niż stężenie glukozy. Występuje dieta ketogeniczna, która jest niskowęglowodanowa.

Możemy mieć do czynienia z kwasicą ketonową. Dochodzi do niej wtedy, gdy w naszym organizmie nie ma lub są małe ilości insuliny. Taki stan pojawia się u osób chorujących się na cukrzycę. Objawami tego stanu są niepokój, osłabienie, nudności, oddech Kussmaula, który jest bardzo głęboki, przyspieszony, zapach acetonu z ust, ciała ketonowe w moczu. Takie schorzenie można oczywiście leczyć. Jedną z opcji jest insulinoterapia, polegająca na podawaniu insuliny. Ponadto, można również wyrównywać zaburzenia kwasowo-zasadowe, niedobory wody oraz elektrolitów. Możliwe jest również leczenie powikłań, powstaje w wyniku rozwoju tej choroby. Są nimi niewydolność nerek, wstrząs i zespół rozsianego wykrzepiania wewnątrznaczyniowego.

[Głosów:0    Średnia:0/5]