Kobalamina (Witamina B12)

slownik pojęć dietetycznychWitamina B12 występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów, a także uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, umożliwia syntezę w komórkach, przede wszystkim szpiku kostnego, zapewnia dobry nastrój, równowagę psychiczną, odgrywa rolę przy odtwarzaniu kodu genetycznego oraz pobudza apetyt.

Odgrywa bardzo ważną rolę we właściwym funkcjonowaniu organizmu. Wpływa na prawidłowy rozwój komórek nerwowych. Warunkuje również podział komórek oraz syntezę kwasów nukleinowych DNA i RNA. Witamina B12 wchłaniana jest w jelicie cienkim pod wpływem czynnika wewnętrznego, który wydzielany jest przez komórki okładzinowe żołądka. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę B12 wynosi ok. 2 μg. Największe ilości tej witaminy znajdują się w mięsie wołowym, drobiowym, podrobach, rybach, owocach morza, mleku, serach oraz jajach. Niedobór tej witaminy może być przyczyną powstania niedokrwistości megaloblastycznej.

[Głosów:0    Średnia:0/5]