Lecytyny

slownik pojęć dietetycznychLecytyny to wszechstronna substancja obecna we wszystkich komórkach ciała. Odgrywa bardzo ważną rolę w procesie przemiany materii, wzmacnia włosy i paznokcie, a także wpływa na pracę układu nerwowego.

Najbardziej znana jest jako substancja zasilająca mózg. Można ją znaleźć w takich produktach jak żółtko jaja kurzego, wątroba, soja, rzepak, orzechy ziemne, orzechy włoskie, kiełki pszenicy, pieczywo pełnoziarniste.

Okazało się, że lecytyna ma również właściwości odchudzające. Wpływa na rozdrabnianie tłuszczów i nie gromadzi się w mięśniach, przez co dba o wygląd naszego ciała. Nie będziemy mieli dzięki niej problemów np. z otyłością brzuszną. Ponadto, obniża ona również poziom złego cholesterolu i podwyższa poziom dobrego. Odpowiedni jej poziom zmniejsza ryzyko pojawienia się miażdżycy oraz nadciśnienia tętniczego.

[Głosów:0    Średnia:0/5]