Lipidy (Tłuszcze)

slownik pojęć dietetycznychLipidy to główne źródło energii. Są składnikiem błon komórkowych oraz stanowią ważny rozpuszczalnik dla biologicznie ważnych związków nierozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina A, D, E i K.

Tłuszcze można podzielić na:

  • Proste – estry kwasów tłuszczowych i alkohole.
  • Złożone – oprócz estrów kwasów tłuszczowych i alkoholi posiadają również inne składniki. Można wyróżnić fosfolipidy, glikolipidy, lipoproteiny

Można również wyróżnić podział na tłuszcze:

  • Roślinne – płynne substancje uzyskiwane z różnych części roślin np. nasion, pestek. Przykładem mogą być kukurydza, orzeszki ziemne, oliwki, słonecznik.
  • Zwierzęce – mieszaniny estrów gliceryny i wyższych kwasów tłuszczowych. Przykładem są smalec, słonina, masło i tran.
[Głosów:0    Średnia:0/5]