Mikroelementy

slownik pojęć dietetycznychMikroelementy to pierwiastki występujący w organizmach w ilości pomiędzy 0, 01-0, 00001% suchej masy. Są nimi przede wszystkim:

  • żelazo (Fe),
  • miedź (Cu),
  • cynk (Zn),
  • bor (B),
  • mangan (Mn),
  • molibden (Mo),
  • jod (I),
  • fluor (F).

Czytaj dalej „Mikroelementy”

Mikroelementy

Menachinon (Witamina K2)

slownik pojęć dietetycznychMożna wyróżnić dwa typy witaminy K2: mające długi łańcuch i krótki łańcuch. Wykazuje ona podobne działanie co witamina K1. Oczywiście wpływa na krzepnięcie krwi, ale również aktywuje i wzmacnia białka GLA.

Wpływa również na gęstość kości. Zbyt mała jej ilość w organizmie prowadzi do osteokalcyny, czego wynikiem są kruche kości.
Czytaj dalej „Menachinon (Witamina K2)”

Menachinon (Witamina K2)

Ładunek glikemiczny

slownik pojęć dietetycznychŁadunek glikemiczny to zawartość węglowodanów w danym pożywieniu. Przydatna informacja przede wszystkim osobom, które cierpią na cukrzycę.

Dzięki niemu, mogą dobrać odpowiednie produkty, które znajdują się w nich diecie. Ładunek glikemiczny w dużym stopniu zależy od indeksu glikemicznego
Czytaj dalej „Ładunek glikemiczny”

Ładunek glikemiczny

Lipoliza

slownik pojęć dietetycznychLipoza to proces rozkładu tkanki tłuszczowej, z którego czerpie medycyna estetyczna.

Podczas lipolizy iniekcyjnej, w wybrane miejsca wstrzykiwana jest substancja, która powoduje rozkład komórek tłuszczowych. Dochodzi do przyspieszenia metabolizmu. Dzięki takiemu zabiegowi możliwe jest modelowanie i wyszczuplanie sylwetki.
Czytaj dalej „Lipoliza”

Lipoliza

Lipidy (Tłuszcze)

slownik pojęć dietetycznychLipidy to główne źródło energii. Są składnikiem błon komórkowych oraz stanowią ważny rozpuszczalnik dla biologicznie ważnych związków nierozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina A, D, E i K.

Tłuszcze można podzielić na:

  • Proste – estry kwasów tłuszczowych i alkohole.
  • Złożone – oprócz estrów kwasów tłuszczowych i alkoholi posiadają również inne składniki. Można wyróżnić fosfolipidy, glikolipidy, lipoproteiny

Czytaj dalej „Lipidy (Tłuszcze)”

Lipidy (Tłuszcze)

Likopen

slownik pojęć dietetycznychLikopen to naturalny składnik żywności, który posiada pomarańczowo-czerwony barwnik.

Odznacza się działaniem przeciwutleniającym, dlatego ma wpływ na nasze zdrowie i układ odpornościowy. Największe ilości likopeny znajdują się w pomidorach i przetworach pomidorowych. Jednak, można znaleźć ten składnik we wszystkich owocach i warzywach mających czerwony barwnik.
Czytaj dalej „Likopen”

Likopen

Lecytyny

slownik pojęć dietetycznychLecytyny to wszechstronna substancja obecna we wszystkich komórkach ciała. Odgrywa bardzo ważną rolę w procesie przemiany materii, wzmacnia włosy i paznokcie, a także wpływa na pracę układu nerwowego.

Najbardziej znana jest jako substancja zasilająca mózg. Można ją znaleźć w takich produktach jak żółtko jaja kurzego, wątroba, soja, rzepak, orzechy ziemne, orzechy włoskie, kiełki pszenicy, pieczywo pełnoziarniste.
Czytaj dalej „Lecytyny”

Lecytyny

Kwas l-askorbinowy – Witamina C

slownik pojęć dietetycznychWspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, posiada właściwości antyoksydacyjne, a także chroni DNA, białka i tłuszcze przed oksydacją.
Dzięki dużej ilości witaminy C w organizmie, wątroba może wytwarzać odpowiednią ilość glikogenu, czyli czynnika odtruwającego. Organizm wtedy może świetnie radzić sobie z infekcjami pasożytniczymi.
Czytaj dalej „Kwas l-askorbinowy – Witamina C”

Kwas l-askorbinowy – Witamina C

Kwas fitynowy

slownik pojęć dietetycznychKwas fitynowy to zmagazynowana forma fosforu. Można go znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego. Przede wszystkim w zbożach, roślinach strączkowych, pestkach, orzechach, ale także w ziarnach kawy i kakao.

Duże stężenie tego kwasu znajduje się w produktach razowych i pełnoziarnistych.
Czytaj dalej „Kwas fitynowy”

Kwas fitynowy

Kwas benzoesowy

slownik pojęć dietetycznychKwas benzoesowy czyli E 210 służy do konserwowania żywności, dzięki czemu nie rozwijają się w nich drożdże i niektóre bakterie. Przede wszystkim te kwasy wykorzystywane są przy produkcji konserw warzywnych i owocowych, marynat, sałatek i majonezów, oraz bezalkoholowych napojów gazowanych. 
Czytaj dalej „Kwas benzoesowy”

Kwas benzoesowy